2016 m. vasario 5 d., penktadienis

Cinamono juostelių pyragas


Būtent šį cinamono juostelių pyragą kepu jau antrą kartą - kartais tokie kepiniai tiesiog būtini geros nuotaikos ir laimės hormonų gamybai :) Panašų mielinį cinamono juostelių pyragą esu kepusi ir anksčiau. Bet tai buvo prieš tris metus, tad tikrai negalėčiau palyginti abiejų pyragų. Teisa, pagaminti šį pyragą gal kiek sudėtingiau (jei tešla ruošiama kombainu ar duonkepe, ši sąlyga negalioja :) ). Dėl vienos priežasties - į tešlą dedame sąlyginai nedaug miltų, dėl ko tešla gaunasi gana skysta, o kepinys toks minkštas, purus.
Mielinės bandelės skonio iš principo, tikriausiai, aprašinėti nereikia. Parašysiu tik tiek, kad pati bandelė/juostelė yra tikrai minkštutė ir lengva. Mano vaikigalis sukapojęs nemažą dalį pyrago su puodeliu pieno, visą vakarą suko ratus apie stalą, ir kiek jį matydavau, vis turėdavo rankoje pyrago juostelę.
Beja, vieną kartą, trečdalį iškočiotos tešlos pabarsčiau pjaustyto obuolio gabalėliais. Tad vienas pyrago galas gavosi su obuoliais. Man labai patiko - jie suteikė gaivumo, lengvos rūgštelės.
Pyrago tešla dėl santykinai nedidelio kiekio miltų gaunasi labai skysta, tad minkyti rankomis jos tikrai nepavyks. Aš tešlą minkiau duonkepėje, Aguonėlė, kuri ir pasidalino receptu, - kombaino pagalba. Jei neturėčiau duonkepės, dėl šio skanaus pyrago, galbūt surizikuočiau tešlą užminkyti su mikserio ir tų raitytų antgalių pagalba, bet čia tik šiaip mintis - nebandžiau, tad garantuoti negaliu.




Taigi, mums reikės (1 kekso dydžio pyragui):
Tešlai:
325 g + 50 g miltų (aš naudoju 550 tipo miltus)
55 g cukraus
15 g šviežių mielių (aš dėjau 1 AŠ sausų)
žiuspnio druskos
56 g sviesto
80 g pieno
60 g vandens
2 kiaušinių
1 AŠ vanilinio cukraus

Cinamoniniam įdarui:
65 g cukraus
1 AŠ cinamono
žiupsnelis muskato (aš asmeniškai kitą kartą gal jo ir nedėčiau)
50 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto


Paruošimas:

  1. Sviestą, pieną, vandenį cukrų, vanilinį cukrų ir druską pakaitiname, kad ištirptų sviestas. Atvėsiname, kad būtų vos šilčiau nei kūno temperatūra. Aš kaitinu viską, išskyrus pieną, ir tada įpilu šaltą, kad greičiau viskas atvėstų.
  2. Jei tešlai užmaišyti naudojate duonkepę, į ją supilame atvėsusį skystą mišinį, paplaktus kiaušinius, ant viršaus užsijojame miltus, beriame miels ir paleidžiame minkyti tešlą. Tešlą ruošiant kombaine, miltus beriame į kombaino indą, bemaišant pilame pravėsusį skystą mišinį. Kai išsimaišo tolygiai, supilame paplaktus kiaušinius ir paliekame minkytis 10 min.
  3. Užminkytą tešlą uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pakilti dvigubai valandai- pusantros.
  4. Tešlai pakilus, ant stalviršio beriam likusius 50 g miltų, verčiame tešlą ir išminkome. Paliekame vėl pailsėti kelioms minutėms.
  5. Iškočiojame tešlą į maždaug iki 0,5 cm storio stačiakampį.
  6. Sviestą, skirtą įdarui, tolygiai paskleidžiame ant iškočiotos tešlos. Vieną kartą aš patingėjau terliotis sviestą tirpdant ir kambario temperatūros sviestą tiesiog tolygiai paskirsčiau ant tešlos.
  7. Pabarstome cukraus, cinamono ir muskato mišiniu. Jei muskato nelabai mylit, galite nedėti. Kaip rašiau viršuje, kartą pabarsčiau smulkiai pjaustyto obuolio kuelių - puikiai tiko.
  8. Pateptą ir apibarstytą tešlos stačiakampį supjaustome juostelėmis. Apie 5 cm pločio. Juosteles sudedame vieną kitos ir supjaustome pagal kepimo formos plotį.
  9. "Sustatome"juosteles į kepimo formą. Aš kepu silikoninėje kekso formoje, tad niekuo netepu ir neiškloju. Kepant metalinėje kepimo formoje, patarčiau pirmiausia ją ištiesti kepimo popieriumi.
  10. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, tad stebėkite kepinį, jei per daug keps viršus, pridengiame jį folija.

Skanaus!


1 komentaras:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...