2011 m. lapkritis 28 d., pirmadienis

Jogurto ir žele putėsiai


Prieš kelias savaites buvome Druskininkuose ir ten desertui aš vis pasirinkdavau putėsius. Patiko jie man, taigi nusprendžiau pasigaminti tokių namie. Kiek mačiau receptų, putėsius galim apagaminti ir labai jau prašmatnius - su tryniais, šokoladu ir panašiai. Aš pirmam kartui rinkausi paprastą variantą, juolab, kad Druskininkuose tikrai buvo toks variantas kaip mano. Lengas paprastas desertas. Tiesa, kitą kartą dėčiau daugiau jogurto, nes dabar mano putėsiai gavosi tokie gana tvirti. druskininkuose jie buvo labai lengvi ir "skysti". Kažkada mano brangiausia draugė panašius putėsius darė su nesaldintu sutirštintu pienu. Taigi naudodamasi jos idėja padariau putėsius su jogurtu.

Taigi, mums reikės:
1 pakelio mėgstamos žele (naudojau Oetker žemuoginę)
300 ml natūralaus jogurto (kitą kartą galima dėti ir daugiau - ~500 ml)
2 VŠ cukraus (pabijojau, kad dėl nesaldinto jogurto pritruks cukraus, bet kitą sykį papildomai nesaldinsiu)

Paruošimas:

  1. Paruošiame žele pagal instrukcijas ant pakelio, tik vandens naudojame per pusę mažiau nei nurodyta. Įpilame cukraus (jei reikia).
  2. Žele paliekame sustingti, bet ne iki galo, tik kol pasieks drebučių pavidalą.
  3. Žele mikserio pagalba suplakame iki putų.
  4. Į gautas putas supilame atšaldytą jogurtą ir plakame. Ilgai plakame, apie 10 minučių.
  5. Išpilstome į indelius ir dedame šaltai, kad sustingtų.
  6. Putėsių iš nurodyto produktų kiekio gavosi kiek daugiau nei 1,5 litro.

Skanaus!

2011 m. lapkritis 26 d., šeštadienis

Karamelinis obuolių pyragas


Kadangi ir vėl sulaukėme svečių, pasinaudojau proga, ir kepiau obuolių pyragą. Vis ne vienai jį suvalgyti. Dideliam mano nustebimui mano obuolių pyragų nemėgėjas pareiškė, kad jis skanus. Įsivaizduojate?!  Ne šiaip skanus, o labai labai skanus! Mano mamai, kuriai teko paskutiniai gabalėliai, jis irgi labai labai patiko. Man jis tiesiog patiko :) 
Pyragas skanus: pagrindas kaip kekso, nuo obuolių suminkštėjęs, drėgnas, sultingas. Obuoliai susilieję su karamele ir pavirtę į gardų minkštą kremą, na o viršūnėlė traški. 


Taigi, mums reikės:
Biskvitui:
200 g kambario temperatūros sviesto
180 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
3 kiaušinių
2 AŠ kepimo miltelių
250 g miltų

Obuolių sluoksniui:
~800 g - 1 kg saldžiarūgščių obuolių (aš dėjau mažiau)
1 indelio (375 g) karamelizuoto sutirštinto pieno

Trupiniams:
75 g miltų
75 g rudojo cukraus
50 g avižinių dribsnių
1 AŠ cinamono
75 g šalto sviesto

Paruošimas:
  1. Biskvitui skirtą minkštą sviestą išsukame su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska iki purumo, kol apimtis padidės beveik 2 kartus (apie 3-5  min.).
  2. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno paplakant po 1 min.
  3. Suberiame persijotus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Su šaukštu atsargiai išmaišome, kad neliktų miltų gumulėlių.
  4. Obuolius nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir supjaustome plonais griežinėliais arba kubeliais. Aš obuolius tarkuoju savo ketursienės tarkos vienu šonu, kur du peiliukai.
  5. Karamelizuotą sutirštintą pieną pašildome mikrobangėje, kad suminkštėtų ir sumaišome su obuoliais.
  6. Suberiame į dubenį trupiniams skirtus sausus produktus ir išmaišome. 
  7. Sudedame kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir iš pradžių su dviem peiliais maišome/pjaustome, kol gausime stambius trupinius. Darbą pabaigiame rankomis.
  8. Į kepimo popieriumi išklotą formą (25x40 cm) supilame biskvito tešlą, išlyginame.
  9. Ant tešlos tolygiai sudedame obuolius.
  10. Ant obuolių tolygiai sutrupiname trupinius.
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. Medinio pagaliuko testas šiam pyragui neveikia, nes būna drėgnas nuo obuolių sluoksnio, taigi tikrinti ar iškepęs reikia tiesiog šakute prisikasus iki biskvito. Sudėtingas etapas, nes prisikasti labai nesugadinant pyrago išvaizdos nelengva, o juk pyrago kraštonetikrinsi, ten greičiausiai iškepa... 
Skanaus!

Šaltinis: AJ receptai

P.S. Aš taip ir neapsisprendžiau ar man patinka dribsniai trupiniuose ar ne. Gal labiau ne, nei taip... O, kad jau maniškis šitam obuolių pyragui uždėjo riebų pliusą, tai reikia manyti, kad dar kartosiu, tik bandysiu nedėti dribsnių, kaip padarė Bea. Gal tada ir man jis taps pačiu pačiausiu.
P.P.S. Na gerai, atsipraau pyrago, jis tikrai labai skanus. Tiesiog reiki aragauti ne persivalgius po pietų :) Man atėjo nušvitimas, kad mano pyragas buvo sutalpintas į gerokai mažesnę nei derėtų kepimo formą, taigi ir trupinių sluoksnis gavosi storesnis, dėl to man matyt ir užkliuvo dribsnių skonis. Taigi, padarius viską kaip pridera - puikus skanus pyragas!
P.P.S. Manasis sakė, kad vienas galės šį pyragą suvalgyt, jei dar kabinėsiuosi prie smulkmenų. Ir tie drubsniai  trupiniuose jam net labai patinka...

2011 m. lapkritis 23 d., trečiadienis

Svogūnų pyragas



Bandžiau sugalvoti, kaip įtaigiau papasakoti koks skanus yra šis pyragas-tarte-kišas. Bet nesugalvojau... Tai papasakosiu savo įspūdžius paprastai. Mano pirma mintis buvo įsidėjus kąsnelį į burną: "Dieve, kaip skanu!!!". Mano antroji pusė šį pyragą taip pat įvertino aukščiausiu balu. Man labai patiko pagrindo skonis, ir žinoma įdaro, bei jų bendra skonių dermė. Super! Tiesa, dietos besilaikantiems, kaip ir nerekomenduočiau, nes visgi sviestas, sūris, šoninė, grietinėlė produktų sąraše ne itin dietiški. Pastarąją, galima pakeisti jogurtu, manau kitą sykį taip ir darysiu. Taigi, aš asmeniškai labai rekomenduoju šį super skanų pyragą! Jis puikiai tinka lengvai vakarienei, nusinešti į darbą pietums, ar pavaišinti svečius.

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
50 g tarkuoto "Džiugo"
100 g šalto sviesto (naudojau kepinių margariną)
1 kiaušinio
150 g miltų
1/2 AŠ druskos

Įdarui:
~200 g karšto rūkymo šoninės
4 didelių svogūnų
2 kiaušinių
10 g krakmolo
200 g grietinėlės arba natūralaus jogurto
didelio žiupsnio kmynų


Paruošimas:
  1. Tešlai skirtus miltus persijojame į dubenį.
  2. Imame sviestą (aš ėmiau iš šaldymo kameros) ir per burokinę tarką sutarkuojame į miltus, vis pamaišant, kad sviestas apsiveltų miltais ir nesuliptų į vieną gumulą.
  3. Sutarkuotą sviestą dviejų peilių pagalba pamaišme su miltais, tarsi pjaustant, kad kiek įmanoma labiau pavirstų į trupinius.
  4. Suberiame druską bei tarkuotą sūrį ir išmaišome.
  5. Įmušame kiaušinį ir greitai užminkome vientisą tešlą.
  6. Tešlą vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą porai valandų (manoji ten pratūnojo visą parą).
  7. Įdarui svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname su šlakeliu aliejaus iki skaidrumo.
  8. Šoninę supjaustomel nedideliais kubeliais ir pakepiname keptuvėje. Riebalų nereikia, jų pakaks iš pačios šoninės.
  9. Svogūnus ir šoninę sumaišome viename inde ir paliekame atvėsti.
  10. Tešlą iškočiojame ir išklojame ja 26-28 cm skersmens kepimo formą. Aš su tešlos iškočiojimu/išklojimu turėjau bėdos: nežinau ar kažko nepadariau, ar dėl to, kad virtuvėje  buvo karšta, nes orkaitė dirbo savo darbą išsijuosusi, bet teešla visai nesikočiojo ir aš praradusi bet kokią viltį su ja susitarti kočėlo pagalba, tiesiog atgnybdavau po truputį, išplodavau su ranka paplotėlius ir taip išklojau visą kepimo indo dugną.
  11. Ant išklotos tešlos supilame svogūnų-šoninės mišiny ir išlyginame, kad pasiskirstytų tolygiai.
  12. Įdarui skirtus kiaušinius išplakame su krakmolu ir grietinėle, pagardiname pipirais, kmynais ir trupučiu druskos ir užpilame ant pyrago.
  13. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 minučių.
  14. Valgome gerai atvėsintą.
Skanaus!

Šaltinis: Aguonėlė

P.S. Būtinai reikės išbandyti mažiau riebų variantą, rastą čia.

2011 m. lapkritis 22 d., antradienis

Estiškas kringelis


 Radau aš šio grožio receptą vieną dieną internete ir pagalvojau: "O! Sublizgėsiu!". Nespėjau pasidžiaugti šią mintimi, kai kitą dieną pamačiau jį pas Neringą ir Iloną. Kepiau aš šią puikią pynę (kai daug kartų pakartoji žodį "kringelis", jis pasidaro labai juokingas, taigi geriau - pynė) remdamasi originalu (už tai ačiū gūglo vertėjui), tik cukraus kiekį nusižiūrėjau nuo Neringos ir nepasigailėjau.
Mums visiems ji labai patiko. Skonio neišskirčiau labai iš kitų, jau mano keptų, mielinių kepinių su cinamonu (o tai yra: bandelės su cinamonu, cinamono juostelių pyragas ir cinamono bandelių pyragas), bet štai išvaizda - tikrai išskirtinė, tinkama bet kokiam šventiniam stalui. Pynės skonis puikus - minkšta, nors ankstesni kepiniai tikrai minkštesni ir puresni, o kombinacija su cinamonu - patys gi viską žinote, jei dar pridėsim stiklinę pieno ar kavos su pienu - tikra palaima. Dėl minkštumo ir purumo tai manau, kad jei tešla būtų minkštesnė, kas sąlygotų ir pačios pynės super minkštumą, tai nepavyktų suformuoti tokio gražaus vainiko. Spėju. Tik nepagalvokite, kad ji kieta kaip ragas, tikrai ne, minkšta, puri, bet buvo ir minkštesnių :)

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
120 ml šilto pieno
1 AŠ cukraus ar medaus (dėjau 2 VŠ)
1 trynio
30 g tirpinto, atvėsinto sviesto
žiupsnio druskos
~8 g sausų mielių arba 15 g šviežių mielių
300 g miltų

Aptepimui:
50 g minkšto sviesto
3-4 VŠ cukraus
1-2 AŠ cinamono (dėjau 2 AŠ nubrauktus)

Paruošimas:
  1. Sutrupiname mieles į šiltą pieną, įdedame cukraus ar medaus, lengvai išmaišome ir paliekame kelioms minutėms, kad mielės aktyvuotųsi ir suputotų.
  2. Į dubenį, kuriame minkysime tešlą, įsijojame miltus, padarome duobutę, į kurią supilame sviestą, paplaktą trynį, aktyvuotas mieles ir druską. Iš pradžių pamaišome, paskui užminkome tešlą.
  3. Tešlą minkome 10 min. Neišsigąskite tešla bus gana kieta. Man tešlą minkė duonkepė ir aš jau būčiau pylusi dar pieno, bet visa laimė, kad originaliame recepte buvo paminėtas tas faktas. Pakilusi tešla pasidarys puri ir minkšta.
  4. Išminkytą tešlą uždengiame ir paliekame 1-2 val. šiltai, kad pakiltų dvigubai.
  5. Pakilusią tešlą iškočiojame į  maždaug 1 cm storio (aš iškočiojau iki 0,į cm storio) stačiakampį. Manasis stačiakampis buvo maždaug 3x4 išmatavimų, ir beformuojant vainiką pajaučiau, kad būtų buvę lengviau formuoti, jei stačiakampis būtų siauresnis ir ilgesnis.
  6. Aptepimui skirtus produktus gerai išmaišome ir tolygiai paskirstome ant iškočioto stačiakampio.
  7. stačiakampį susukame į volelį, atriu peiliu volelį dalijame išilgai pusiau, neįpjaunant pora centimetrų nuo vieno galo, ir susukame virvę, stengiantis, kad perpjautosios pusės būtų viršuje. Sujungiame į vainiką. Kaip suformuoti vainiką nuo pradžios iki galo labai aiškiai pavaizduota originaliame recepte.
  8. Suformuotą vainiką paliekame pakilti (aš laikiau apie 40 min.)
  9. Kepame iki 200 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. Kadangi manoji visada viską pradeda anksčiau laiko svilinti, aš kepiau iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje ir nuo 10-tos minutės pridengiau folija. originale tokiu atvjeju siūlo paskutines 5-10 min. sumažinti iki 180 laipnsių, bet aš nenorėjau rizikuoti.
  10. Atvėsiname ant grotelių


Skanaus!






Šaltinis: Just Love Cookin'

2011 m. lapkritis 21 d., pirmadienis

Risotto su vištiena ir moliūgu



Niekada nevalgiau, o tuo labiau negaminau daugiaryžio, ar kitaip risotto. Pagalvojau, kad jau laikas būtų užpildyti šią išsilavinimo spragą. Taigi vakar vakarienei valgėme risottą su vištiena ir moliūgu. Man patiko. Labai! Mano brangusis vakarienę "užskaitė", bet euforijos ji jam nesukėlė. Mažasis valgyti atsisakė, tačiau sutiko su kompromisu valgyti vištieną iš risotto.
Prieš gamindama apie risotto skaičiau nedaug. Tiesa, jau gaminimo procese pastebėjau vieną skirtumą nuo mano pasirinkto recepto ir iki šiol skaitytųjų: manąjame vynas pilamas proceso viduryje, tuo tarpu, kiek teko skaityti receptuose - vynas pilamas pirmiausia, dar prieš sultinį. Nuo recepto nenukrypau, bet reikės pabandyti ir kitą variantą ir įvertinti skirtumą. Beja, Linas Samėnas taip pat rekomenduoja vyną pilti proceso viduryje.
Nekukliai manau,kad mano rizoto gavosi toks koks turi būti - ryžiai nesuvirę, bet ir ne kieti. Pats patiekalas ne ištižusi košė, bet ir ne sausi ryžiai. Kadangi fotografavau kitą dieną, tai ryžiai buvo sugėrę visą drėgmę, ir rizotas specialistų, tikriausiai, jau būtų kvalifikuotas kaip vos per sausas (gal). Ai, bet buvo vis tiek labai skanu.
Patiekalo gamyba tikrai nesudėtinga ir, sąlyginai, daug laiko neužimanti.

Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
250 g vištienos file (vieno vnt.)
450 g moliūgo
350 g Arborio ryžių
1 l vištienos sultinio
100 ml balto vyno (aš kadangi prijaučiu suvalkiečiams, tai nusipirkau vyno skirto maisto gamybai), jei vyno nenaudojame, padidiname 100 ml sultinio kiekį
1 didelio svogūno
3 VŠ alyvuogių aliejaus
50 g sviesto
žiupsnelio džiovintų čiobrelių
1 lauro lapelio
druskos, pipirų pagal skonį
4 VŠ tarkuoto parmezano ar "Džiugo"

Paruošimas:
  1. Vištienos file supjaustome nedideliais gabalėliais, beriame juos į keptuvę su šlakeliu įkaitinto aliejaus. Pabarstome druska, pipirais, česnako granulėmis ir kepiname kol iškeps.
  2. Svogūną smulkiai supjaustome.
  3. Moliūgą nulupame, pašaliname sėklas ir supjaustome mažais kubeliais.
  4. Sultinį užviriname ir paliekame ant viryklės, kad būtų karštas. Gėda pelėda, bet aš sultinį dariau iš vandens ir dviejų kubelių pirktinio sultinio. Neabejoju, kad rizotas būtų dar skanesnis su naminiu sultiniu.
  5. Įkaitiname keptuvę, pilame aliejų, dedame sviestą ir jiems įkaitus beriame smulkintą svogūną. Kepiname kol pasidarys skaidrus.
  6. Pas svogūną beriame čiobrelius, dedame lauro lapą ir suberiame ryžius. Lengvai, kelias minutes apkepiname, kol ryžių galai pasidarys skaidrūs.
  7. Sudedame kubeliais pjaustytą moliūgą, lengvai permaišome ir įpilame samtį karšto sultinio.
  8. Troškiname uždengus keptuvę 20 min. Karts nuo karto patikriname ar ryžiai nesugėrė viso sultinio, jei taip, sultinio įpilame dar ir truputį pamaišome. maišyti per daug nereikia, kad nesugadintume ryžių struktūros ir negautume košės.
  9. Sudedame vištieną, supilame vyną, išmaišome. Supilame likusį sultinį ir kaitiname 15 minučių, vis pamaišant.
  10. Pagal receptą beriame pagal skonį pipirų, druskos, jei trūksta ir tarkuotą sūrį. Išmaišome ir paliekame uždengtą 5 min. pastovėti. Kadangi žinau, kad mažasis Džiugo nemėgsta, tai sūrį užbėriau ant rizoto lėkštėse. Beliko išsimaišyti ir ragauti.

Skanaus!

Šaltinis: delfi.lt

2011 m. lapkritis 20 d., sekmadienis

Greitas obuolių pyragas

Ne tik labai greitas, bet ir labai skanus. O greitas tai tikrai, aš užtrukau ilgiau pjaustydama obuolius, turbūt, nei maišydama tešlą. Minkštas, labai purus, drėgnas pyragas. Jį labai norėjau iškepti,  nes ne viename tinklaraštyje mačiau pagyras jam, o dar kai Neringa publikavo jį antrą kartą, tai jau negalėjau nekepti. Puikus ir skanus sprendimas norint greito rezultato. Nei čia kažką tirpinti, nei kažkaip įmantriai maišyti ar ieškoti prašmatnių produktų. Tereikia mikserio, o produktai elementarūs, tikrai randami kiekvienuose namuose. Teisybės dėlei prisipažinsiu, kad Prancūziškas obuolių pyragas man buvo skanesnis. Bet jis ne toks greitas :) Beja, šis jau antras "greitas" obuolių pyragas. Pirmasis štai čia, ir dabar mąstau, ar tik nebus ir jis man skanesnis... senokai kepiau...

Taigi, mums reikės:
2 kiaušinių
120 g cukraus (jei obuoliai saldūs - mažiau)
2 AŠ vanilinio cukraus
140 ml aliejaus
1,5 AŠ kepimo miltelių
190 g miltų
žiupsnelio druskos
4-5 obuolių, kriaušių, ar kitokio vaisių ar uogų - tiks viskas

Apibarstymui:
2 AŠ cinamono
20-30 g cukraus


Paruošimas:
  1. Kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska išplakame iki purumo.
  2. Supilame aliejų ir gerai išplakame.
  3. Įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir gerai išplakame iki vientisos masės.
  4. Pilame tešlą į 20 ar 26 cm skersmens kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Jei forma bus didenė - pyragas bus plonesnis i rlabiau obuolinis.
  5. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome riekelėmis ir susmaigstyti tankiai į tešlą. Arba galima obuolius supjaustyti ketvirčiais, o ketvirčius supjaustyti skiltelėmis neįpjaunant iki galo ir taip išdėlioti ant tešlos.
  6. Apibarstymui skirtus cukrų ir cinamoną sumaišome (aš patingėjau ir barsčiau cukrų, o paskui cinamoną iš pakelio, tai negražiai gumulėliais ir sukrito) ir apibarstome ant obuolių. O dar ant viršaus - perlinio cukraus (nebūtina).
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kol pyragas gražiai parus ir šlapio medinio pagaliuko testas bus neigiamas.
Skanaus!



Šaltinis: Neringos blogas

Papildyta (2012 09 24):
Kepiau aš į pyragą iš dvigubos normos, prie orkaitės esančioje skardoje. Bulviakasiui pasaldinti :) Buvau priversta pasidalinti šiuo receptu  su visomis moteriškėmis, ragavusiomis pyragą. 

2011 m. lapkritis 18 d., penktadienis

Plaktos grietinėlės keksiukai

Netikėtai šaldytuve iš už kampo išlindo pakelis grietinėlės, taigi, aš ilgai nesvarsčiau ką su juo veikti. Dar vis prisimenu tą nuostabų plaktos grietinėlės keksą. Šį kartą įvairovės dėlei kepiau keksiukus. Kadangi grietinėlės šį kartą buvo mažiau, tai pakoreguoju kiekius ir pakartoju receptą. Pakartosiu ir panegiriką :) Keksiukai tokie nerealūs, minkšti purūs ir tirpstantys burnoje, kad net nepajauti, kaip išnyksta burnoje. Nuoširdžiai rekomenduoju produktų kiekį dvigubinti, nes kai paskanausite rezultato, susinervinsite, kodėl jų tiek mažai.

Taigi, mums reikės
130 g 405 D tipo miltų (tiks ir paprasti)
1 AŠ kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200 ml grietinėlės (35 proc.)
2 didelių kiaušinių
1 AŠ vanilinio cukraus
115 g cukraus

Paruošimas:
  1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska.
  2. Grietinėlę išplakame iki lengvų putų. Nereikia plakti iki standumo.
  3. Kiaušinius išplakame su vaniliniu cukrumi.
  4. Į kiaušinius įmaišome grietinėlę ir dar plakame pusę minutės.
  5. Beplakant po truputį supilame cukrų.
  6. Įsijojame miltus ir atsargiai išmaišome.
  7. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Patikriname mediniu pagaliuku, jei susas - iškepę.
Skanaus!

P.S. Iki šiol keksiukus  kepdavau savo silikoninėse formelėse, bet šį kartą nusprendžiau panaudoti seniausiai nusipirktas popierines formeles keksiukams. Žinojau, kad vienas sluoksnis tikrai tešlos neišlaikys, taigi dėjau dvi, kartais tris formeles. Vis tiek keli išdykeliai pabėgo. Taigi, naudojant popierines formeles reikia dėti ne mažiau tris vienetus formelių, o dar geriau, jei negaila, keturis.

2011 m. lapkritis 17 d., ketvirtadienis

Moliūgo ir grybų troškinys su vištiena



Moliūgo ir pievagrybių troškinį buvau prieš kurį laiką padariusi kaip garnyrą. Ši kombinacija mums labai patiko. Taigi vieno nedidelio moliūgėlio sunaikinimui pasirinkau būtent šį variantą. Kad garnyras pakiltų iki antrojo patiekalo lygmens, jį papildžiau vištiena. Nuostabiai skanu! Kadangi receptas iš mano galvos, tai produktų kiekių nematavau, dėjau viską "iš akies". Čia surašau orientacinius kiekius.

Taigi, mums reikės (~3-4 porcijoms):
250 g vištienos file
poros trejeto riekelių karšto rūkymo šoninės (bevalgydami nusprendėme, kad jos skonio nesijaučia, vadinasi jos ir nereikia)
~400 g moliūgo (svoris nuvalyto, nusėklinto, ir labai orientacinis, nes aš nesvėriau)
~300 g pievagrybių (šį kartą naudojau lietuviško miško grybus, prieš tai apvirtus)
didelio svogūno
2 česnako skiltelių
druskos, pipirų, džiovinto česnako granulių

Paruošimas: 
  1. Vištienos file supjaustome nedideliais gabalėliais.
  2. Dedame į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus, apibarstome druska, pipirais, džiovinto česnako granulėmis ir apkepiname. Kepiname ant vidutinės ar kiek karštesnės ugnies, kad mėsa iškeptų, bet nespėtų išsausėti ir liktų minkšta ir sultinga.
  3. Iškepusią vištieną išpilame iš keptuvės su visais susidariusiais skysčiais į dubenėlį, kol pasiruošime kitus ingredientus.
  4. Pakepiname smulkiai pjaustytą šoninę.
  5. Kai pradeda skirtis riebalai, suberiame smulkintą svogūną ir pakepiname iki skaidrumo.
  6. Česnaką susmulkiname ir beriame į keptuvę. Pakepiname tik tiek, kol pasklis jo aromatas.
  7. Pievagrybius supjaustome plokštelėmis ir beriame į keptuvę.
  8. Moliūgą nuvalome ir supjaustome kubeliais, beriame į keptuvę.
  9. Troškianme viską, kol suminkštės moliųgas.
  10. Baigiant troškintis į keptuvę suberiame kepintą vištieną.
  11. Manau derėtų patiekti su ryžiais, bet kadangi dauguma balsuoja už bulves, tai troškinį pateikiau su jomis.
Skanaus!

2011 m. lapkritis 11 d., penktadienis

Prancūziškas skrebutis pagal Beatą


Prancūziški skrebučiai yra vienas mėgiamiausių pusryčių variantų dar nuo vaikystės. Nieko nuostabaus, juk jie gali atsoti ir desertą. Pamačiau per TV, kaip juos gamina Beata ir pagalvojau, kad seniai save lepinau tokiais pusryčiais. Anksčiau cukrų ir cinamoną barstydavau ant iškepusio skrebučio, o dabar - kepimo eigoje. Labai patiko toks skrebučių variantas - cukrus karamelizuojasi ir sudaro traškią saldžią plutelę. Aš cukraus bėriau "iš akies" ir pagailėdama, tai manieji skrebučiai nebuvo labai saldūs, bet man pats tas. Mano didžiam nustebimui buvau apvalgyta savo mažojo šefuko. Nemaniau, kad jam jie patiks. Bet patiko :)

Taigi, mums reikės:
2 riekelių batono (geriau padžiūvusio)
1 kiaušinio
~50 ml pieno
cukraus
žiupsnelio druskos

Apibarstymui:
~1 VŠcukraus (naudojau rudą cukrų)
~1/2 AŠ cinamono

sviesto ir šlakelio aliejaus kepimui

Paruošimas:
  1. Kiaušinį išplakame su žiupsneliu druskos, trupučiu cukraus. Supilame pieną ir vėl papalakame. Turime gauti vientisą plakinį.
  2. Merkiame batono riekeles į plakinį. Duona turi gerai permirkti, bet neištižti.
  3. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir įpilame šlakelį aliejaus (kad sviestas nedegtų).
  4. Dedame išmirkusias riekeles į keptuvę, apkepame ant nedidelės ugnies vieną pusę ir apverčiame.
  5. Ant viršaus apibarstome cukraus ir cinamono mišiniu.
  6. Kai antroji pusė apkepa, verčiame skrebutį, ir barstome cinamono ir cukraus mišiniu. Truputį pakepame, kad cukrus išsilydytų , apverčiame, dar palaukiame, kad ir kitos pusės cukrus išsilydytų ir imame iš keptuvės.
Skanaus!

2011 m. lapkritis 10 d., ketvirtadienis

Granola


Turiu keistą bruožą: kuo lengviau ir greičiau gaunamas rezultatas, tuo sunkiau man prisiruošti. Taip nutiko prieskoniniam sviestui, kuriam ruošiausi turbūt 5 metus ne mažiau. Taip nutiko ir granolai. Suskaičiavau, kad užsisaugojus buvau net 10 granolos receptų. Visur buvo parašyta, kad rezultatas nustebina, kad skonis tobulas, kad pagaminimas juokų darbas, bet vis neprisiruošdavau. Bet po Beatos laidos nusprendžiau, kad kiek galima laukti. Ir tikrai...laukiau per ilgai, nes skonis - tobulas, o pagaminimas - 5 minutės realaus darbo.... 
Vakar užsimaniusi deserto jį pasidariau iš šios granolos, natūralaus jogurto ir banano - nuostabu!


Sausam mišiniui:
400 g trijų grūdų dribsnių (būčiau ėmusi ir 5 grūdų, bet nebuvo)
55 g migdolų drožlių
20 g linų sėmenų
50 g saulėgrąžų
45 g kokoso drožlių
100 g smulkintų kepintų žemės riešutų

sezamo sėklų (nedėjau)
moliųgų sėklų  (nedėjau)
graikiškų riešutų  (nedėjau)
aguonų  (nedėjau)

sėklų ir riešutų bendras svoris turėtų būti lygus dribsnių svoriui ar vos mažiau

Sirupui:
130 g medaus
65 ml neintensyvaus kvapo aliejaus
mažo žiupsnelio gvazdikėlių
1 AŠ malto cinamono
žiupsnelio druskos

Papildomai:
džiovintų spanguolių
razinų
šokolado
NB! Jei dedame spanguolių ar razinų, sumažiname riešutų kiekį, kitaip , pasak Beatos, granola bus jau per daug turtinga.

Paruošimas:
  1. Riešutus susmulkiname.
  2. Visus, sausam mišiniui, skirtus produktus sumaišome.
  3. Sirupui skirtus produktus pakaitiname, kad medus susimaišytų su aliejumi. Neužviriname. Beriame prieskonius.
  4. Sausus produktus sumaišome su sirupu.
  5. Gautą mišinį beriame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir tolygiai paskirstome. Sluoksnis neturėtų būti storas - ne storiau nei pora centimetrų.
  6. Kepamei iki 170-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes, kas 10 min. granolą pamaišant, kad keptų tolygiai. Nuolat stebime, kad nesudegtų. Aš kepiau dvejose skardose iš karto. Nustačiau 150 laipsnių temperatūrą ir įjungiau ventiliatorių.
  7. Išėmus iš orkaitės ir granolai visai atvėsus įmaišome spanguoles ir/ar razinas bei gi smulkintą šokoladą, jei naudojate.
  8. Paruoštą granolą, laikomą sandariai uždarytą, galima naudoti apie mėnesį.
Skanaus!


Mintys ateičiai:

Aliejų galima būtų keisti sviestu. Ir jei norime ne dribsnių spuryčiams, o sveikuoliškų batonėlių, iškepusią granolą suspaudžiame, suformuojame stačiakampį, prispaudžiame kuo nors sunkiu ir paliekame, kol atvės. O kai atvės, supjaustyti peiliu ar tiesiog sulaužyti.




Šaltinis: Beatos virtuvė

P.S. Kartą kepdama granolą į sirupo mišinį įmaišiau 3-4 šaukštus obuolienės (medaus kiekį truputį pamažinau). Super - nors ir silpnas, tačiau obuolių aromatas tikrai jautėsi.

P.P.S (2014 02 20) Neseniai perskaičiau tokią informaciją, jog linų sėmenyse esantys aliejai kepant virsta transriebalais. Mat jie turi daug kepimui neatsparių riebalų, kurie kepant duoną aukštoje temperatūroje virsta transriebalais. Pastarieji didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, todėl didėja, pavyzdžiui, koronarinės širdies ligos rizika. Transriebalai siejami su staigiomis mirtimis nuo širdies ir kraujagyslių ligų, padidinta diabeto rizika. Todėl jų geriau į maišyti, kai granola bus iškepusi.

2011 m. lapkritis 9 d., trečiadienis

Pyragas "Rožės"


O jei tiksliau - bandelių su riešutais pyragas. Už kurį sulaukiau daug padėkų, komplimentų, reveransų ir t.t. ir pan. Labai skanios, purios minkštos bandelės. Ne per saldžios. Labai labai skanios! Net trečią valgymo dieną didysis mano pyragų kritikas įvertino kaip labai skanias. Riešutus naudojau žemės, ne dėl to, kad jie mano mėgstamiausi, o dėl to, kad aš jų, skirtų konditerijai - pasmulkintų ir pakepintų - turiu gal 5 kg (ačiū mamai). Patingėjau juos sumalti, taigi sudėjau taip, kaip yra. Buvo labai skanu, tik kitą sykį (o jis tikrai bus), dalį riešutų sumalsiu, manau bus dar geriau. Aš padariau keletą klaidų - supjausčiau per plačiai ir įdėjau kepti į per mažą kepimo formą, taigi mano "rožės" šovė į viršų ir nesigavo gražios bandelės. Na, bet skoniui tai įtakos neturėjo.

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
250 g miltų
125 ml pieno ar išrūgų
2 AŠ sausų mielių arba 12 g šviežių
1 kiaušinio trynio
50 g cukraus
50 g sviesto ar margarino
1/25 AŠ druskos

Įdarui:
25 g sviesto ar margarino
100 g maltų mėgiamų riešutų (naudojau žemės riešutus, nemaltus, tik smulkintus)
50 g cukraus
2,5 VŠ grietinėlės
1 kiaušinio (trynį ir baltymą atskirti)

Aptepimui:
abrikosų džemo (1 VŠ džemo, 1 VŠ vandens) arba cukraus pudros

Paruošimas:
  1. Iš tešlai skirtų produktų paruošiame tešlą, kaip papasakota čia. Man tešlą paruošė duonkepė.
  2. Įdarui sviestą ištirpiname, atvėsiname ir supilame į jį visus, išskyrus baltymą, įdarui skirtus produktus. Viską gerai išmaišome.
  3. Baltymą išplakame iki standžių putų ir įmaišome į įdaro masę.
  4. Tešlą iškočiojame į stačiakampį lakštą, maždaug 0,5 cm storio. 
  5. Ant tešlos tolygiai paskleidžiame įdarą ir lakštą suvyniojame į vyniotinį.
  6. Vyniotinį supjaustome 4 cm pločio juostelėmis, kurias sudedame į kepimo popieriumi išklotą apvalią kepimo formą pjūviu į apačią. Kaip rašiau, supjausčiau plačiau ir dėjau į 16 cm skersmens kepimo formą. Formos reikėtų bent 20 cm skersmens.
  7. Paruoštas bandeles paliekame pakilti 20-30 minučių.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 min. Kadangi mano bandelės buvo labai aukštos ir ankštai sutalpintos, aš kepiau beveik valandą. Po pusvalandžio kepimo uždengiau folija, nes pradėjo per daug skrusti.
  9. Dar šiltą aptepame abrikosų džemu sumaišytu su vandeniu arba gausiai apibarstome cukraus pudra (aš truputį persistengiau).
  10. Atvėsiname ant grotelių.
Skanaus!


Šaltinis: Knyga "Kepame duoną namuose"

2011 m. lapkritis 8 d., antradienis

Makaronų kriauklės su paukštiena



Labai skanus, paprastas, greitai ir lengvai paruošiamas patiekalas. Kadangi mūsų šeima makaronų patiekalus mėgsta, tai šis buvo visų "užskaitytas". Man patiko padažas su paprikomis - jos suteikia labai gerą skonį. Ir įdaras puikus - man patiko jo skonis, labai derėjo poras. Tokį įdarą galima panaudoti nebūtinai kriauklėms, tinka ir cannelloni.

Taigi, mums reikės:
~150 g makaronų (viriau visus 250 g, bet liko lygiai trečdalis )

Įdarui:
570 g kalakutienos faršo
1 poro, smulkinto
2 VŠ tarkuoto "Džiugo"
4 VŠ riebios grietinėlės (neturėjau, dėjau grietinę)
1 kiaušinio
2 skiltelių česnako, sutraiškytų
1 AŠ kmynų
druskos, pipirų

Padažui:
2 saldžiųjų paprikų
8 VŠ grietinės
4 VŠ pomidorų tyrės
druskos, pipirų

Užbaigimui:
2 VŠ tarkuoto "Džiugo"
sviesto

Paruošimas:

  1. Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Verdame pusę ant pakelio nurodyto laiko.
  2. Visus įdarui skirtus produktus sumaišome.
  3. Paprikas perpjauname, išimame sėklas, suvyniojame į foliją ir iškepame orkaitėje. Aš kepiau 180 laipsnių, ~30 min. 
  4. Iškeptas paprikas pertriname per sietelį, kad neliktų odelės. Aš deja vis dar tokio įrenginio neturiu, tai blenderio pagalba papriką sutryniau į vientisą košę.
  5. Padažui skirtus produktus sumaišome.
  6. Kepimo formą ištepame sviestu.
  7. Supilame dalį padažo į kepimo formą.
  8. Į kriauklelę dedame faršą ir dedame į kepimo formą.
  9. Ant makaronų supilame likusį padažą, pabarstome tarkuotu "Džiugu", išdėliojame ant viršaus plonas nedideles riekeles sviesto (aš dėjau net ne ant visų).
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Jei makaronai per daug skrunda, uždengiame folijos lapu.

Skanaus!



Šaltinis: Tarp vėjo gūsių...

2011 m. lapkritis 7 d., pirmadienis

Šokoladinis sūrio pyragas


Antras dublis. Pirmas dublis čia. O jei pas mane yra antras dublis saldėsio, vadinasi jis oi kaip to vertas. Taigi daug negirsiu, nes jei jums patinka šokoladas, jūs privalote išsikepti šį cheesecake brownie. Aš jį iškepiau vėlai vakare, taigi atvėsinusi dėjau į šaldytuvą. Na, o kitą dieną kai paragavau... tai vis pjoviau po gabalėlį ir galvojau ką pasakysiu savo antrai pusei, kai pamatys kiek suvalgyta ...meluot, kad turėjausvečių, ar tiesą sakyti... Pirmą kartą šis pyragas man pasirodė saldokas. Ši kartą gal ir saldus, bet tas saldumas su kava labai netrukdė. bet turėkite omeny, jei ką. Šį kartą kepiau gerokai mažesnėje formoje, taigi receptą pakartoju.

Taigi, mums reikės (16 cm skersmens torto formai):
Šokoladiniam pagrindui:
40 g sviesto
60 g juodojo šokolado
65 g cukraus
1 kiaušinio
1/2 AŠ kakavos
35 g miltų
1/2 AŠ vanilinio cukraus
mažo žiupsnelio druskos

Sūrio sluoksniui:
100 g kreminio sūrio (naudojau 125 g Philadelphia)
1 trynio
35 g cukraus
1/2 AŠ vanilinio cukraus

Paruošimas:
  1. Laužytą šokoladą ir sviestą dedame į karščiui atsparų indą, kurį dedame ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišome kol viskas ištirps. 
  2. Į šokolado ir sviesto mišinį įmaišome cukrų beigi kiaušinius. Išmaišome. 
  3. Įsijojame miltus, beriame druską bei kakavą. 
  4. Pilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. 
  5. Sūrio sluoksniui skirtus produktus išplakame iki vientisos masės. 
  6. Gautą masę pilame ant tešlos ir šakute ar pagaliuku lengvai pamaišykite, kad gautume marmurinį efektą. 
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes, kol kepinio centras sutvirtės ir nebebus skystas. 
  8. Kepiniui ledžiame atvėsti formoje ir tada išimame. Išėmus iš orkaitės, peiliu apvedame pagal formos kraštą, kad pyraas atliptų nuo formos, tuomet vėsdamas ir traukdamasis jis neįtruks kaip pas mane. Iš klaidų mokomės. 
Skanaus!


2011 m. lapkritis 5 d., šeštadienis

Kepta kalakuto krūtinėlė



Sudomino mane šis receptas tuo, kad mėsa kepama tik 15 min. Pagalvojau, reikia išbandyti! Kaip gerai tas smalsumas moteriškas. Rezultatas puikus! Mėsytė minkšta, sultinga, bent jau man. Na, o sumuštinių specialistui ji pasirodė sausaoka. Kur gi ne, jei lygini su vandens primasažuotais pirktiniais kumpeliais (va, paburbėjau). Labai skaniai aš ją valgiau užsidėjusi ant juodos duonos, užteptos prieskoniniu sviestu. Taigi ji puikiai tinka kaip šaltas užkandis. Pats skonis man pasirodė švelnokas ir gal kiek trūko druskos, bet labai nedaug. Tikrai verta kartoti dar kartą ir eksperimentuoti su prieskoniais.

Taigi, mums reikės:
800 g kalakuto krūtinėlės
2 AŠ česnako granulių
kario
1/4 AŠ druskos
juodųjų pipirų
žiupsnis čili dribsnių
2 VŠ aliejaus

Sūrymui:

25 g (~30 ml) druskos
1 l vandens


Paruošimas:
  1. Sūrymui skirtą druską ištirpiname litre vandens ir dedame į jį nuplautą kalakuto krūtinėlę. Paliekame šaldytuve 2 val.
  2. Po 2 val. krūtinėlę išimame iš sūrymo, nuskalaujame švariu vandeniu ir nusausiname.
  3. Visus nurodytus prieskonius (žinoma, galima rinktis ir kitus) sumaišome su aliejumi ir gauta košele ištriname kalakuto krūtinėlę.
  4. Dedame krūtinėlę į kepimo skardą.
  5. Kepame iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min. Vėliau orkaitę išjungiame ir joje laikome krūtinėlę dar 2 valandas (aš laikiau 1,5 val. nes mano orkaitė įkaito iki 270 laipsnių). Orkaitės durelių neatidarinėjame!


Skanaus!

P.S. Originaliame recepte naudojamos ne česnako granulės, o krūtinėlė keliose vietose įpjaunama ir sukaišiojama kelios česnako skiltelės. Bet aš patingėjau terliotis.


Šaltinis: Sonatinos receptai

Blynai su obuoliais


Man labai skanūs mano mamos kepti blynai su obuoliais. Paprastučiai, be jokių įmantrybių. Aš ketinau išgauti tokį patį rezultatą, pridėjusi kelias įmantrybes, bet rezultatas oi kaip skyrėsi nuo mano mamos. Manieji blynai išėjo purūs, biskvitiniai, beveik kaip pyragėliai. Tik man norėjosi jų labiau obuolinių, taigi kitą sykį dėčiau gerokai daugiau obuolių, kad blynai būtų drėgnesni. Ir man asmeniškai norėjosi daugiau saldumo, bet aš sąmoningaidėjau mažiau cukraus, nes blynus valgo ir šefukas, o iš cukraus, kaip žinia, naudos nėra, taigi nėra ko juo ir piktnaudžiauti (gerai būtų pačiai šiomis tiesomis vadovautis).

Taigi, mums reikės:
1 kiaušinio
50 g (3 VŠ) cukraus
200 g (11 kupinų VŠ) miltų
0,5 AŠ kepimo miltelių
0,5 AŠ cinamono
0,5 puodelio pieno
2 didelių obuolių (aš dėjau vieną, bet tikrai reikėtų dėti bent du)

Paruošimas:
  1. Kiaušinius išplakame su druska ir cukrumi.
  2. Įpilame pieną, išplakame.
  3. Įsijojame miltus, sumaišytis su kepimo, milteliais. Suberiame cinamoną ir gerai išmaišome.
  4. Obuolius sutarkuojame burokine tarka ir suberiame į blynų tešlą. Išmaišome.
  5. Kepame ant vidutinės ugnies įkaitintame aliejuje. Verčiame ant blyno viršaus pasirodžius burbuliukams.


Skanaus!

2011 m. lapkritis 3 d., ketvirtadienis

"Ubagų" kotletai



Šiuos kotletus kepa mano mama, iš jos ir receptas, kaip ir pavadinimas. Kiek jau mačiau receptų, tai kiti šiuos kotletus, ar truputį panašius į juos vadina "Tinginių balandėliais". Skirtumas tik tas, kad šiuose kotletuose nėra ryžių. Faršas ruošiamas kaip įprastiems kotletams, tik "praturtinamas" smulkintu kopūstu (spėju iš čia ir pavadinimas). Labai labai skanūs kotletai. Kopūstas jiems suteikia purumo ir sultingumo. Kai mano vyrai valgė, klausė (na gerai, vienas klausė, kitas dar nemoka kalbėti) ar čia ir vėl TIE kotletai. TIE kotletai pas mus dabar aukštumose, ir jei jau šių kotletų įvertinimas toks aukštas, vadinasi jie tikrai skanūs.

Taigi, mums reikės:
Kotletams:
~400 g kiaulieno faršo
1 nedidelio svogūnų
2 VŠ manų kruopų
2 gerų saujų smulkinto kopūsto
šlakelio pieno
1 kiaušinio
druskos, pipirų, džiovintų čiobrelių,

Troškinimui:
1 didelės morkos
1 svogūno
~200 ml grietinės
sviesto
druskos

Paruošimas:
  1. Svogūną susmulkiname ir pakepiname su trupučiu aliejaus kol suminkštės. 
  2. Atvėsusius svogūnus sumaišome su likusiais kotletams skirtais produktais.
  3. Formuojame kotletukus ir apkepame keptuvėje.
  4. Troškinimui skirtą svogūną susmulkiname ir pakepineme su trupučiu aliejaus kol suminktės. Aš tai darau iš karto puode, kuriame troškinsiu.
  5. Morką sutarkuojame burokine tarka, arba supjaustome nedideliais gabalėliais ir beriame pas apkepusį svogūną. Šiek tiek pakepiname.
  6. Dedame ant pakepintų daržovių iškeptus kotletus. Įpilame šiek tiek vandens, dedame gabalėlį sviesto, dedame grietinės ir troškiname ~20 min.
Skanaus!

2011 m. lapkritis 2 d., trečiadienis

Kefyro pyragas



Nors pavadinimas visai neromantiškas - neapsigaukite! Tai puikus, burnoje tirpstantis pyragas, tolimas sūrio pyrago pusbrolis. Tolimas dėl to, kad naudojama ne ricotta, o varškė, išgauta iš kefyro, kažkuo primenanti ricotta. Aš ją jau seniau esu gaminusi. Taigi su nedideliais ir pigiais ištekliais galima iškepti visai neprastą ir labai skanų torčiuką. Ir neišsigąskite, kad procesas išsitęsia per tris dienas - realaus darbo čia max. 15 minučių.

Taigi, mums reikės (16 cm skersmens torto formai):
Pagrindui:
1 pakelio Selga sausainių (naudojau kondensuoto pieno skonio)
100 g sviesto (ne riebalų mišinio)

Įdarui:
1 litro kefyro
120 ml (1/2 puodelio) cukraus
2 didelių kiaušinių (manieji buvo milžiniški - vienas su dviem tryniais. Darant su 2 litrais kefyro, dvigubinant produktų kiekius, reikėtų 5 kiaušinių)
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos

Paruošimas:

  1. I diena: įdedame kefyrą į šaldymo kamerą.
  2. II diena: išimame kefyrą iš šaldymo kameros, pašaliname pakuotę ir sušalusį kefyro luitą dedame į koštuvą, išklotą dvigubu marlės sluoksniu. Paliekame per naktį atitirpti. Atitirpimo metu atsiskirs išrūgos ir gausime kreminę varškytę. Kadangi pas mus jau nebe taip karšta, tai man jis atitirpinėjo 1,5 paros.
  3. III diena: pagrindui skirtus sausainius blenderio, kočėlo ar kitų priemonių pagalba sutrupiname iki smulkiausių trupinių.
  4. sausainių trupinius sumaišome su tirpintu sviestu.
  5. Torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai paskirstome sausainių ir sviesto mišinį.
  6. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.
  7. Trynius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska išplakame iki baltumo.
  8. Pas trynius dedame gautą kefyro varškę ir gerai išmaišome.
  9. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į trynių ir varškės masę.
  10. Įdarą krečiame ant sausianių pagrindo, išlyginame.
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaiitintoje orkaitėje 40-50 min. Jei anksčiau laiko pradeda per daug ruduoti viršus - uždengiame folija.
  12. Iškeptą pyragą puošiame pagal pageidavimus ir fantaziją. Aš šį kartą panaudojau seniausiai nupirktus šokolado miltelius specialiai šokolado glaistui.
  13. Aš pyragą atvėsinusi nakčiai įdėjau į šaldytuvą ir ragavome tik ryte. Na, kad jis pasijaustų tikru sūrpyragiu :)

Skanaus!

Šaltinis: Braškės su pipirais

2011 m. lapkritis 1 d., antradienis

Savaitgalio blynai



Jau kad gavau dovanų Beatos knygą, tai ir reikia ją išnaudoti. Šių blynelių receptas savaitgalio pusryčiams iš šios knygos. Skanūs, paprasti, mikšti, stori. Valgėme skaniai. Vakare, sėdėdama ir rašydama šį įrašą aš juos labai skaniai pabaigiau.

Taigi, mums reikės (~2 porcijoms):
2 didelių kiaušinių
2 VŠ cukraus
35 g tirpinto sviesto
125 g miltų
0,75 AŠ kepimo miltelių
125 ml lieso natūralaus jogurto ar kefyro
0,5 AŠ cinamono
žiupsnelio druskos

Galimi priedai:
1-2 pjaustyti bananai
karštu vandeniu nuplikytos razinos

Paruošimas:
  1. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.
  2. Trynius su cukrumi išplakame iki baltumo.
  3. Į išplaktu strynius supilame pravėsusį tirpintą sviestą ir dar paplakame kelias minutes.
  4. Miltus persijojame ir  sumaišome su kepimo milteliais bei druska.
  5. Į trynių ir sviesto plakinį supilame jogurtą, išmaišome.
  6. Įsijojame miltus, suberiame cinamoną ir viską gerai išmaišome.
  7. Baltymu išplakame iki standžių putų ir po truputį įmaišome į blynų tešlą.
  8. Kepame su nedideliu kiekiu aliejaus įkaitintoje keptuvėje. Aš, kaip ir Beata, įpilu šlakelį aliejaus ir su popierineiu rankšluosčiu ištepu visą keptuvės dugną.

 Skanaus!

Šaltinis: Beatos knyga
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...